Ieder schoolbestuur formuleert, in samenspraak met de scho(o)l(en), een eigen definitie van kwaliteit. Het bestuur dient te weten of het onderwijs op de scholen aan de eigen ambities voldoet en dient volgens een vaste kwaliteitscyclus te onderzoeken wat beter kán en wat beter móet.
Het vak van schoolleider is veelzijdig. Heeft een middelgroot bedrijf voor elk aspect van de organisatie een aparte medewerker, als schoolleider sta je er mooi alleen voor! Je bent in de volle breedte verantwoordelijk voor strategisch management, kwaliteitszorg, personeelsbeleid, financieel beleid, communicatie en leren en innoveren. Rolf Boertien, al jarenlang betrokken als kerndocent van de Schoolleidersopleiding Primair Onderwijs, coacht (startende) schoolleiders in de veelheid van hun taken en gaat met de coachee op zoek naar verbanden en structuren.
Luisteren, vragen stellen, meedenken, doorvragen, spiegelen en als het nodig is: confronteren. Dat is de manier waarop Rolf Boertien het proces van coaching benadert. De coach is verantwoordelijk voor de structuur, de coachee is verantwoordelijk voor het eigen leerproces. Naast praktijkgerichte coaching (bijv. klassenmanagement, consequent handelen, directe instructie) is Rolf Boertien ook ervaren in persoonlijke coaching (persoonlijke drijfveren, duurzame inzetbaarheid). Door zijn jarenlange ervaring als groepsleerkracht weet hij vanuit de praktijk te denken en de juiste vragen te stellen.
Als bestuurder kunt u te maken krijgen met scholen waar “iets speelt”: teamleden onderling, teamleden en directeur, de school en ouders………..
U krijgt er geen vat op en u wilt weten wat er aan de hand is. Om dat in beeld te krijgen is het diagnose-instrument ‘SORES’: ‘School Onderzoeks Rapport Effectief Samenwerken’ ontwikkeld. Dit instrument onderzoekt de school en de mensen die daarin werken vanuit meerdere perspectieven.
Er spelen samenwerkingsproblemen binnen de school. Als schoolleider ervaar je dit aan den lijve, je neemt dagelijks de gevolgen ervan waar of het blijkt uit een cultuur- of tevredenheidsonderzoek. Wat te doen? Teambegeleiding biedt dan uitkomst. Rolf Boertien ontwerpt, in overleg met de schoolleider en/of het managementteam, een resultaatgerichte aanpak, die is gebaseerd op ‘uitspreken, bespreken, afspreken en aanspreken’.
Echt Wel! is een trainingscursus, gebaseerd op het gelijknamige boek dat kinder–en jeugdpsychiater Michiel Noordzij schreef. Scholen hebben baat bij deze trainingsmethode, die het team een gemeenschappelijke taal en aanpak helpt te ontwikkelen. Je leert in kleine stappen het ongewenste gedrag op een positieve manier af te bouwen.